top of page
  • Writer's pictureSatu Heinonen

Vammaispalvelulain uudistus

Päivitetty: 22. lokak. 2022


Vammaispalvelulaki eli ns. valaslain uudistus etenee eduskunnaneduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä tällä hetkellä.


Vihreiden valiokunnan jäsen Noora Koponen otti muutama päivä sitten kantaa hyvin uudistuksen osalta todeten, että: "Laki on yksi tärkeimmistä työkaluista siihen, että YK:n vammaissopimuksessa määritellyt oikeudet toimeenpannaan. On historiallista, että tuettu päätöksenteko mainitaan ensimmäistä kertaa Suomen lainsäädännössä, mikä vahvistaa jokaisen vammaisen osallisuutta ja itsemääräämisoikeutta."


Ottaen myös kantaa jääneisiin "valuvikoihon": "Erityisen pettynyt olen siihen, että osa palveluista siirtyy maksullisiksi, kuten erityishuoltona järjestetty maksuton aamu- ja iltapäivätoiminta. Tämä koskee myös laitosasumista ja kuljetuspalveluita. Erityislasten vanhemmat ovat jo nyt usein suuressa taloudellisessa ahdingossa, eikä tämä tule helpottamaan heidän arkeaan. Päinvastoin on paikallaan kysyä, lisääkö laki näiden lasten ja heidän perheidensä osalta yhdenvertaisuutta?" Ja vastaus on, että ei lisää, vaan heikentää sitä, eikä vain lapsiperheiden osalta.


Myös Yle kirjoitti aiheesta kehitysvammliiton ja lakimies Jukka Kumpuvuoren näkökulmasta seuraavasti: https://yle.fi/uutiset/3-12659490

Jutussa Jukka Kumpuvuori toteaa mm., että lakien yhdistäminen on hyvä asia, mutta palvelumaksujen nostot huolestuttaa.

"– Vammaispalvelujen lähtökohtana on palvelujen maksuttomuus ja nyt uudessa laissa on tällainen valuvika."


Näitä "valuvikoja" kuitenkaan ei saisi olla. Jutun mukaan aikuisen kehitysvammaisen yksin asuvan menot voisivat nousta yli 200 eurolla kuukaudessa, pahimmin kärsisivät kuitenkin lapsiperheet joille korotus voisi olla pahimmillaan melkein 2 500 euroa. Korotus on kohtuuton ja täysin järjen vastainen ihmisille ja perheille, jotka ovat nyt jo tiukilla henkisesti, mutta usein myös rahallisesti.

Vammaisuus ei saa olla peruste sille, että yhteiskunta ja hyvinvointialueet voivat rahastaa palvelumaksuilla. Yhteiskunnan on seisottava heikoimpien rinnalla. Meidän yhteiskunta on juuri niin vahva, kuin on sen heikoin lenkki.


Muutenkin vammaispalveluissa on isoja puutteita ja tämä heikentää entisestään tilannetta, jos palvelumaksut vammaisuuden perusteella otetaan käyttöön. Vaikka ns. valaslaki monessa kohtaa on parempi kuin edelliset lait yhteensä, niin valitettavasti en usko sen parantavan juurikaan paikallisia tilanteita niin kauan kun päätäntävalta monesta asiasta pysyy kuntien ja hyvinvointialueiden subjektiivisessa vallassa.


Ylen jutussa todetaan myös näin: "Kumpuvuorella onkin viesti Suomen vammaisille:


– Valitus päivässä pitää mielen virkeänä. Ei kannata jäädä odottamaan, että joku tarjoaisi palveluja.


Myös viranomaiset ja tulevien hyvinvointialueiden päättäjät saavat lakimieheltä terveiset:


– Kukaan ei näitä palveluita huvikseen hae. Ei kukaan hae henkilökohtaista apua tai kuljetuspalveluja, ellei niitä täysin välttämättä tarvitse."


Tämäkö lasketaan inhimilliseksi ja yhdenvertaiseksi toiminnaksi? Palvelujen lähtökohta on ja tulee jatkossakin olla maksuttomuus. Ihmiten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ei saa olla yhtä kuin pankkitilin saldo. Palvelut eivät saa jäädä käyttämättä silloin kun niille on välttämätömin tarve. Tätä ei tule ihmisten hyväksyä.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page