top of page
  • Writer's pictureSatu Heinonen

Lääkettä... Jaa ei ole?

Lääkeissä on viimeisen vuoden aikana ollut runsaasti saatavuusongelmia. Kaikki ongelmat eivät toki johdu kasvavasta kysynnästä, mutta osittain kuitenkin siitäkin syystä.


"Fimean saatavuushäiriöiden listalla näkyy lyhyempiä tai pidempiä saatavuushäiriöitä myös joidenkin opioidikipulääkkeiden, epilepsiaan tarkoitetun Rivatrilin, diabeteksen hoitoon tarkoitetun Ozempic-kynän ja immuunipuutossairauksiin tarkoitetun Nanogamin kohdalla."


Apteekeissa vedotaan korvaaviin tuotteisiin, mutta mitä jos niitä ei ole tai ne eivät käy? Ozempic - kynää käytetään esimerkiksi diabeteksen hoitoon, mutta myös laihdutuslääkkeenä. Itseä pohdituttaa tämän osalta kumpaa olisi saatavuus ongelmien kohdalla tärkeää hoitaa? Sitä jo puhjennutta diabetestä, joka pahimmillaan on henkeä vaarantava tauti, vai laihduttamista? Liikapainonkin hoito on tärkeää ja sillä vältetään uusien diabeteksien puhkeamista, mutta tässä tilanteessa tuskin se akuutein hoitoa vaativa?


Samoin pohdin epilepsia lääkkeiden saatavuutta. Rivatrilille ei ole korvaajaa, mutta väliaikainen käyttöoikeus voidaan saatavuusongelmien vuoksi myöntää toiselle tuotteelle. Miksi tämä toinen tuote ei ole markkinoilla jatkuvasti? Miten ihmeessä on mahdollista ottaa se jostain varastosta seisomasta kuitenkin tähän vaiheeseen? Mitä jos se ei toimikkaan kuten Rivatril toimi?


Mielestäni tärkeää olisi tälläisessä tilanteessa taata lääkket niille, jotka niitä akuuteimmen tarvitsee. Saatavuusongelmat näissä mittakaavoissa voivat olla henkeä vaarantava asia.



Täältä voit lukea uutisen mistä lainaus tekstissä on:

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page