Kokemusasiantuntijat ja -ammattilaiset yhteiskunnan kehittäjinä

Kokemusasiantuntijatoiminta on 2000-luvulla kehittynyt toimintamuoto, joka perustuu kansalais- ja järjestötoiminnan pohjalta syntyneisiin kokemuksiin erilaisista ongelmista ja niistä selviytymisestä. Sen kautta kokemusasiantuntija toimintaa on alettu hyödyntämään myös julkisella sektorilla. Kuulemalla todellisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita ammattiauttajat saavat tietoa sairastamisesta, kuntoutumisesta ja kuntoutujien arjesta. Tällöin he voivat ymmärtää entistä paremmin asiakassuhteisiin, palvelujen sisältöön, vuorovaikutukseen ja järjestelmän toimivuuteen kohdistuvia odotuksia sekä tarpeita. Usein sairaus ja haasteellinen elämäntilanne syrjäyttää tutuista sosiaalisista verkostoista kuten työelämä- ja opintopoluilta tai estää niihin osallistumista. Kokemustoiminta voi eheyttää ja parantaa hyvinvointia lisäämällä itsevarmuutta ja pystyvyyttä sekä tarjoamalla mielekästä tekemistä ja sisältöä elämään. Lisäksi kokemusasiantuntijuus voi auttaa vahvistamaan asiakaslähtöisyyttä ja osallisuutta osana palvelujen yhteiskehittämistä.
Sittemmin ammatillisesti alalle koulutettuista sekä koulutetuista kokemusasiantuntijoista on alettu käyttämään termiä kokemusammattilainen. Heiltä löytyy kokemus ja toisaalta ammattiosaaminen alalta ja he pystyvät yhdistämään ja syventämään niillä omaa osaamistaan suoraan. Kokemusammattilaiset toimivat ammatillisissa rooleissa omaa kokemustaan rinnastaen työhönsä ja ohjaten työparejaan.
​
Kokemusasiantuntijat ja -ammattilaiset siis toimivat yhteiskuntamme kehittämisen tukena ja apuna. Yhteskuntamme tarvii kokemuspohjaa millä saadaan asiakkaiden ja asukkaiden ääni kuuluviin. He ovat linkki kehitystoiminnan ja asiakkaan välissä. He ovat vertaistuellisena apuna asiakkaalle ja voivat toimia vaikka ammatillisena työparina madaltaen palveluihin lähdön kynnystä. Toisaalta myös tarviessa kertomassa ammattilaisille omaa tarinaansa, sitä kokemustaan ja miten he olisivat toivoneet heitä kohdeltavan tai miten palvelua voisi parantaa asiakasnäkökulmasta. Tässä roolissa kokemus jalostuu koulutuksen kautta asiantuntijuudeksi ja huonostakin kokemuksesta tulee voimavara.
​
Kokemusasiantuntijoiden ja - ammattilaisten roolia yhteiskunnassa tulee vahvistaa ja heidän käyttöään kaikilla yhteiskunnan portailla lisätä. Kokemusosaaminen on tietoa mitä me tarvitsemme jokaisella yhteiskunnan portaalla luodessamme ihmisille palveluita ja rakennettua yhteiskuntaa. Ihmisten äänen tulee kuulua läpi koneistojen, se on meidän yhteiskuntamme tärkein tehtävä.
