top of page

Luontoyhteys kansantautien ja mielenterveyden pulmien parasta ennaltaehkäisyä

Nykypäivänä ihmistä ei enää nähdä osana luontoa, vaan erillisenä osana yhteiskuntaa. Tämä ajattelu on yleistynyt sivistyskäsityksemme kautta, mikä on nyt tulossa ajatusmallina tiensä päähän ja luontosuhteemme on murroksessa. Luonto on  oleellinen osa meidän jokaisen elämää ja hyvinvointia. Sitran megatrendit 2023 ottaa kantaa ihmisen luontosuhteeseen hyvinvoinnin tekijänä ja lonnon ennaltaehkäisevään näkökulmaam kansantautien osalta. Monet meidän kansantaudeista ovat elintapatauteja (mm. esim. II-tyypin diabetes ja verenpainetauti, jotka johtavat mm. moniin verisuonitauteihin ja sydänperäsiin tauteihin), joiden ennaltaehkäisyssä luonnolla ja ihmisen luontosuhteella on suuri osa. 

Mikä on sitten tämä luontosuhde, mitä se tarkoittaa? Luontosuhde ei ole vain sitä olemmeko huolissamme luontokadosta, ilmastonmuutoksesta tai siitä miten paljon me kulutamme luonnonvaroja. Luontosuhteella tarkoitetaan sitää, miten ymmärrämme oman suhteemme luontoon ja miten vietämme aikaamme luonnossa. Suhteen syntymiseen vaikuttaa eniten meidän sosiaalinen ympäristö ja se missä me asumme. Se missä asumme kertoo sen miten helppoa meidän on lähteä luontoon. Lastemme luontosuhde muodostuu meidän oman toimintamme kautta ja sitäkin kannattaa miettiä millaisen luontosuhteen me jätämme perintonä tulevalle sukupolvellemme.

​

Luonnon vaikutus terveyteemme on moninainen. Luonnossa oleminen vähentää stressiä ja verenpainetta, sen kautta ennaltaehkäisee jo monia tauteja. Luonnossa saamme keuhkoihimme puhdasta ilmaa ja mielemme lepää kaunniissa maisemissa. Myöskin siis meidän mielenterveytemme saa sielun ruokaa meidän siirtyessämme luontoon. Luonnon omat leikkikalut (millä itsekkin olen aikanani eniten leikkinyt) ruokkii meidän mielikuvitustamme ja toisaalta sitäkautta luo lapsillemme taitoja uudistuvan työelämän haasteisiin. Luonnossa liikkuminen vähentää myös diabetesriskiä. Sen lisäksi se parantaa meidän sosiaalisia taitojamme ja suhtaudumme paremmin muihin ihmisiin.

 

Mitä parempi ja monipuolisempi on siis luontosuhteemme, sitä parempi on perusterveytemme, mielenterytemme ja sitä tasapainoisempi on oma elämämme. Me olemme osa luontoa, emme erillään siitä ja luontosuhteen heikkeneminen heikentää myös terveyttaämme ja lisää juurettomuuden tuntua. On kuitenkin huomattava ja muistettava, että luonto on se joka tarjoaa meille kaiken. Hyvän mielenterveyden ja perusterveyden lisäksi myös terveellisen ruokavalion pöytään. Luonnosta löytyy tarvittavat ainekset meidän jokapäiväiseen ruokapöytään. Näin voidan todeta ihmisen terveyden olevan liitoksissa luonnon terveyteen, hyvinvointiin ja meidän yleiseen luontosuhteeseemme.

​

Se mistä pitäisi siis pitä parempaa huolta on tottakai luontomme tila, monipuolisuus, luontokadon torjunta... Mutta myös siitä, että meidän terveyttämme ajatellen luonnon kuuluu ja pitää olla kaikille saatavilla esteettömästi ja monipuolisesti. Esteetön luonto on meidän kaikkien hyvinvoinnin ja paremman terveyden paras ennaltaehkäisykeino ja rakennetussa luontoympäristössä pitää olla kaikille mahdollisuus liikkuua monipuolisesti. Metsien pitkospuista ja lenkkipoluista tulee tehdä tarpeeksi leveitä ja nousut eivät saa olla liian jyrkkiä, jotta myös pyörätuolilla pääsee. Toisaalta vanhemmallekkin väestölle tarvitsee olla liikkumispaikkoja luonnossa, sekä tarpeeksi levähdysmahdollisuuksia. Monipuolinen rakennettu luonto on meidän kaikien etu jossain vaiheessa elämäämme tai jopa koko luontoon pääsyn edellytys toisille.

IMG_20190616_234734.jpg
bottom of page