top of page
  • Writer's pictureSatu Heinonen

Kun kadusta tulee turvallinen paikka asua

15.7.2020

Törmäsinpä eilen (tiistaina) tilanteeseen, jossa erityistä tukea tarvitseva nuori oli laitettu kadulle nukkumaan. Syyksi ilmoitettu nuoren epilepsia, jonka vuoksi hän ei voisi jäädä ystävälleen yöksi, kun aikuinen taloudesta lähti töihin. Hän siis nukkui yönsä ulkona. Oliko tämä siis turvallisempi paikka sitten yöpyä, kuin ystävän luona?

Seuraavan yönsä hän nukkui ystävättäreni luona. Tänään (torstaina) saan hänet vieraakseni ja lähden selvittään missä hän voisi yöpyä, jos ja kun vastaavia tilanteita tulee jatkossa vastaan. On karmeaa kuulla, että tukea tarvitseva ihminen jätetään kadulle oman onnensa nojaan. Vielä karmeampaa ajatella, että jollain on sydäntä tehdä näin. Onneksi on myös meitä, jotka välittää ja haluaa auttaa. Todellisuudessa asiat olivat paljon pahemmin. Nuori oli ajettu kimppakämpästä kadulle jo kuukausi sitten. Ketään ei ollut kiinnostanut hänen vointinsa, ei papereita, ei rahaa tilillä, lääkkeitä jäljellä noin viikoksi. Takana syömättömiä päiviä ja useampi nukuttu yö ulkona. Olisittepa uskoneet sen hymyn minkä sain, kun ilmotin, että ulkona nukutut yöt ovat nyt takana. Huomenna soitto sosiaalitoimeen, asuntotoimistoihin ja pankkiin, jotta saadaan nuorelle apua, raha-asiat kuntoon ja toivottavasti paikka missä olla ja yöpyä. Eihän jätetä nuoria syrjäytyneitä yksin?

23.7.2020

Nyt on viikko takana, siitä kun hän meille tuli. Raha-asioita selvitellään edelleen pankin kanssa, mutta tänään ollaan menossa asuntonäyttöön. Näin ollen yksi huoli ja murhe vähemmän toivottavasti tämän päivän jälkeen. Sosiaalihuoltoon soiteltiin sillon viikko sitten torstaina ja perjantaina. Heistä ei ole kuulunut vielä mitään. Tämä nuori mies on yhteiskunnan toimesta jätetty minun harteilleni hoidettavaksi, tai ainakin sille se tuntuu. Yhteiskunta ei välitä. Mutta jos yhteiskuntaa ei kiinnosta, niin ketä kiinnostaa? Mistä asunnottomat, kodittomat, jotka eivät halua sielä olla saavat apua? Miten tämä tieto tavoittaa heidät? Eikö meillä pitäisi olla paikka, mihin nämä ihmiset voitaisiin ohjata ja mistä he saavat apua tilanteeseensa? Koska apuahan he tarvitsevat. Meillä on Suomessa kuitenkin laki asunto-olojen kehittämisestä, joka sanoo näin:

"5 §Kunnan tehtävät Kunnan on luotava alueellaan yleiset edellytykset asunto-olojen kehittämiselle.Kunnan on huolehdittava siitä, että toimenpiteet asunto-olojen kehittämiseksi suunnataan erityisesti asunnottomien ja puutteellisesti asuvien asumisolojen parantamiseen. Kunnan tulee kehittää asunto-oloja alueellaan siten, että sellaiselle asunnottomaksi joutuneelle kunnan jäsenelle, joka ei ilman kohtuuttomia vaikeuksia kykene asuntoa omatoimisesti hankkimaan, voidaan järjestää kohtuulliset asumisolot." (https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1985/19850919. Viitattu: 23.7.2020)


16.8.2020

Tästä asiasta kirjoitin Hämeen Sanomille mielipidekirjoituksen, koska edelleenkään asiat eivät olleet kunnossa. Sen jälkeen alkoikin tapahtua. Kirjoituksen voit lukea täältä:





28.2.2021

Näin tästä on hetki vierähtänyt ja lukuisia soittoja mm. Hämeenlinnan kaupungin asumisneuvojalle ja nuoren koulupaikkaan. Asiat tuntuvat menevän nyt paremmin, vaikka pulmallisia tilanteitakin aina välillä eteen tulee. Niistä on kuitenkin selvitty yhdessä. Nuori on palveluiden piirissä ja minä taustalla takaamassa, ettei uutta putoamista pääse tapahtumaan. Vihdoin asiat ovat kunnossa.

19 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page