top of page
  • Writer's pictureSatu Heinonen

Ihminen ihmiselle

Mikä tekee ihmisestä rasistin? Tai suvakin? Mikä saa ihmisen tappamaan? raiskaamaan? tai tekemään muuten rikollisia tekoja? Mikä antaa oikeuden toiselle ihmiselle tuomita toisen tekoihin ennen niiden syntymistä? Tai ottamaan oikeuden omiin käsiinsä, vaikka toinen olisi viaton?

Aika monta kysymystä herättelee taas tän päivän erilaiset keskustelut... Saksan Hanaun tapahtumat, puhutaan rasistisista manifesteistä jne. Sekä siitä, että toinen on tappanut ainakin 9 sivullista ihmistä. Puhutaan äärioikeistolaisesta terrorismista ja siitä, että puheesta tekoihin on erittäin lyhyt matka. Puhutaan siitä, että paha luo lisää pahaa. Puhutaan murhista, raiskauksista, itsemurhista, perheväkivallasta ja monista muista pahoista teoista. Suurin osa näistä tänäpäivänä liitetään maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin, ainakin täällä Suomessa. Monet oikeistolaiset puhuu maahanmuutosta kansakuntaamme tuhoavana sen kautta, että ei haluta lisää väkivaltaa maahan. Rajat on laitettava kiinni, näin estämme kuulemma väkivallan rantautumisen Suomeen. Tähän nyt siis se uutinen: Väkivalta on aina asunut Suomessa. Tutkimusten mukaan Suomi on esim. naiselle toiseksi väkivaltaisin Euroopan maa.

Kysymys kuuluukin, että mitä me aijomme tehdä kuntien ja valtakunnan tasolla sille, että kadut ovat jatkossakin turvallisia talsia? Koskaan ne eivät ole olleet täysin turvallisia, koskaan et tiedä oletko täällä enää huomenna. Mutta mitä me teemme heidän turvallisuuden lisäämiseksi, jotka ovat täällä vielä huomennakin?

Alotetaanpa vaikka ajatuksesta, että terroristisen teon tai rikollisen toiminnan takana ei koskaan ole se, että nyt vaan sattuu huvittaa ampua tuo naapurin tuntematon lehmä. Tai kuinka hemasevalta tuo viereisen korttelin 14v. tyttö näyttääkään, meenpä raiskaan sen. Kyse on aina jostain suuremmasta, jostain mitä ei ole saatu kiinni. Pedofiili saattaa olla hyvinkin tullut omien vanhempiensa raiskaamaksi lapsuudessa. Terroristin mieli on järkkynyt jo pitkään, minkä jälkeen siihen on päässyt käsiksi epäterveellä mielellä varustettu toinen henkilö. Itsemurhan tehnyt on saattanut voida jo vuosia pahoin. Koulumurhan tekijä on ehkä jäänyt ilman hoitoa ja koulussa pahoinpitelyn uhriksi. Perheväkivallantekijä, saattaa olla hyvinkin myös sen uhri. Nämä asiat eivät parane tai katoa sillä, että laitetaan rajat kiinni ja kieltäydytään auttamasta. Ne eivät parane sillä, että oikeus otetaan omiin käsiin ja käydään pahoinpitelemässä syytön ihminen. Tai sillä, että syrjäytyneet eristetään käytöskouluun autiolle saarelle. Eikä ne tosin parane kyllä poliittisin keinoinkaan sillä, että puolueet syyttelevät toisiaan millon millasistakin älyttömistä asioisa.

Taikakeppiä millä nämä asiat paranevat ja loppuvat ei ole mullakaan, mutta yllä olevat asiat eivät ainakaan auta, se on todettu todeksi ihan käytännön kautta. Väkivalta synnyttää raaempaa väkivaltaa, pahaolo synnyttää entistä pahempaa oloa... Jos niiden juurisyihin ei päästä puuttumaan ja ihmiset eivät saa apua. Löydettäskö me sitten kuitenkin jossain vaiheessa se kohta, missä me kaikki voisimme auttaa ja tukea toisiamme? Olla sen heikoimman tukena ja apuna? Olla se turva sille, joka sitä tarvitsee? Panostaa siis niihin ennaltaehkäseviin palveluihin, että saadaan se avun tarvitsija kiinni tarpeeksia ajoissa?

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page