top of page
  • Writer's pictureSatu Heinonen

Oletettavasti kyse on tästä?

Päivitetty: 10. lokak. 2020

Me ihmiset olemme kovia olettamaan asioita ja toisten ajatuksia. Oletko koskaan kuullut, että toinen henkilö sanoo sinulle "Oletettavasti kyse on tästä..."? Se on normaalia ja meistä jokainen sortuu tähän asiaan. Mutta mitä on olettaminen? Mitä koko sana yleensä tarkoittaa? Olettaa sanan virallinen selitys muodostuu näin "pitää todennäköisenä päättelyn perusteella". Sillon meillä tarvitsee olla myös lähtökohta mistä me voimme päätellä siis jotain, eli tehdä johtopäätöksen. Tarvitsee olla joku ajatus siitä, että mitä haetaan ennenkuin voimme päätellä jotain, mistä voimme olettaa asian olevan näin? Monimutkaistako?

Tän päivän esimerkeistä on hauska nostaa esille ainakin yksi. Ajatellaan tapausta, että lapsi vilustuu ja saa flunssan. Ensimmäinen johtopäätös on siis se, että koska lapsi vilustutti itsensä, johtuu flunssa siitä. Oletuksena pidämme siis jatkossa sitä, että vilustuminen johtaa flunssaan. Harvemmin kuitenkaan asia on ihan niin yksiselitteinen.

Tutkittu tieto sanoo, että vilustuminen vähentää vastustuskykyä. Kun vastustuskyky vähenee saa bakteerit tilaa myllätä ja kasvattaa kantojaan. Tämä taas johtaa flunssan oireisiin. Syy ei siis tule vilustumisesta itsestään vaan vaatii aina parikseen bakteerin, joka on jo kropassa jylläämässä. Syksyyn ja talveen flunssakauden sijoittuminen ei taas johdu sekään kylmästä. Vaan epäillään sen johtuvan sitä, että ihmiset pakkautuvat samoihin sisätiloihin. Tämän kautta luovat bakteereille oivan mahdollisuuden levitä ihmisten ollessa pidempiä aikoja lähempänä toisiaan. (https://www.itsehoitoapteekki.fi/artikkelit/flunssan-oireet-ja-hoito/flunssa-eli-nuhakuume-on-ihmisen-yleisin-sairaus/)

Nämä oletukset muuttuvat hyvin nopeasti ihmisten puheissa tiedoksi... Tiedän, että asia on näin. Googleta vilustuminen, sieltä saat tietoa lisää, että vilustiminen aiheuttaa flunssan oireita jne. Laukeaa disinformaation kierre, jota on vaikea katkaista ja se johtaa pahimmillaan vuosikymmenien väärinymmärryksiin. Kunnes taas tehdään jokin tutkimus ja todetaan, etteihän se asia ollutkaan näin. Disinformaatio on ehkä tämän hetken yhteiskunnan yksi suurimmista ongelmista ja olettaminen yksi huonoimmista tavoista ilman faktan tarkastamista. Paljon vähemmällä pääsisi, kun pyytäisi ihmistä perustelemaan sanansa tai kysyisi mistä on kyse, kuin olettamalla jotain. Eli jos haluatte välttyä flunssalta, pitäkää huolta käsien pesusta ja katsokaa mihin yskitte. Eikä siitä kunnollisesta pukeutumisestakaan haittaa ole. Onhan miellyttävämpi olla, kun ei ole kylmä. 😉

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page