top of page
  • Writer's pictureSatu Heinonen

Sosiaalisen median rikoslakia rikkovat keskustelut ja Isänmaallisuuden pilkkaaminen

Meidän keskustelukulttuuri on jo vuosia polarisoitunut ja kirjottelinkin jo aiemmin keskustelukulttuurissa olevasta saivartelusta ja toisaalta juuri tuosta polarisoitumisesta. Jutun voi lukea täältä:

Tämän päivän keskustelut ovat tuosta jo edenneet pitkälle. Ne eivät ole enää edes vain saivartelua, vaan menevät siitä yli. Ne rikkovat Suomen rikoslakia ja ihmisoikeuksia syrjinnällään, maalittamisellaan ja kunnianloukkauksillaan. Huoritellaan, kutsutaan ihmisiä idiooteiksi, vääristellään termejä tarkoituksen mukaisesti, käytetään toisten kuvia irrottamalla ne konteksteistaan. Tietäähän jokainen, että esim. julkiseksi Facebookissa, Instagramissa tai missä muussa tahansa julkisen ja sosiaalisen median palvelimissa asetettu kuva ei tarkoita sitä, että jokainen saa sitä julkisesti käyttää missä merkityksessä itse haluaa? Itse mietin näissäkin kohtaa omia lapsiani. Esim. Facebookin ikäraja on 13 vuotta, mutta siellä on monia lapsia jopa alle sen. Tälläisen kuvanko me haluamme jättää tuleville sukupolvillemme käyttäytymisestämme? Onko tämä mielestänne ok? Meidän keskustelukulttuuriin on lisätty sodan käynnin termistöä, kuten maalittaminen, mitä vaaditaan nyt rikoslakiin merkittäväksi. Ja ihan syystä! Toisen ihmisen maalittaminen niin, että hän menettää virka-asemansa ja työnsä ilman todellisuuteen perustuvaa syytä kostonhimossa (tai muusta syystä ilman faktapohjaista tietoa) tulee ollakin rikos. Samoin tulee olla syrjinnän, rasismin ja kunnianloukkauksen. Nämä kaikki asettavat ihmisoikeuksien vastaisesti toisen ihmisen alempiarvoiseen asemaan. Viime aikoina myös julkinen politiikka on mennyt rumaksi. Isänmaallisuus näkyy natsilippuina kaduilla yhdessä suomenlippujen kanssa. Minkä perussuomalaiset hyväksyy mukisematta myös omien jäsenien toiminnassa pj. Jussi Halla-Ahon toimesta. Hänen sanojensa mukaan jokainen on itse vastuussa omasta toiminnastaan. (https://yle.fi/uutiset/3-10541952) Mutta mitä se kertoo puolueesta, joka hyväksyy tälläisen tekijän jäsenekseen ja riveihinsä? Meidän Isiemme meille antamaa maata loukataan tunnuksin, jotka pitäisi olla lailla kiellettyjä tässäkin maassa. Miltä mahtaa tuntua maamme veteraaneista? Sanojen ulos päästämisestä, siihen hetkeen kun tapahtuu väkivaltainen teko toista ihmistä kohtaan on todella lyhyt matka. Pelko toisen ihmisen satuttamisesta sisällä, johtaa hyvin lyhyellä matkalla väkivaltaiseen tekoon toista ihmistä kohtaan. Ihmisten pahoinpitelystä, jos se tapahtuu kanta-suomalaiselta ulkomaalaista kohtaan on tullut hyväksyttävämpää toimintaa. Vaikka tuo ulkomaalainen uhriksi joutunut ei olisi tehnyt mitään, hän on vaan syntynyt eri maahan. Ja tämäkö on ok? Mustamaalataan ja maalitetaan koko kansanryhmä jonkun muun töpeksinnän vuoksi, toisin sanoen toimitaan rasistisesti.

Feminismi rinnastetaan törkeisiin teksteihin, vain sillä perusteella, että joku kertoo olevansa Feministi. Feminismistä puhutaan sovinismin vastakohtana, mitä se ei ole. Puhdas feminismi, ei koskaan sisällä fanatismia sovinismin tapaan. Vaan puolustaa tasa-arvoisia yhteiskunnallisia asemia molemmille sukupuolille.

Ihmisten kyky tunnistaa provosoivat uutiset tietoon perustuvista heikkenee. Politiikkaa ja toimintaa sosiaalisessa mediassa ohjaa enemmän tunnepohjaisuus, kuin halu ottaa selvää mikä on totta ja mikä ei. Arvostetaan tietopohjaista toimintaa ja sorrutaan arvostelemaan sitä ilman selvittämistä mikä on oikeaa tietoa ja mikä ei. Luetaan uutisista vain ne raflaavat otsikot, selvittämättä mitä linkin sisällössä todella puhutaan. Tietovirran määrä hämäännyttää ihmisiä ja estää valeuutisten tunnistamisen. Valheilla johdatetaan ihmisten arvostelukykyä harhaan. Myös tästä tulisi tehdä lain vastaista tai vaihtoehtoisesti uutisiin ei tulisi riittää tiedoksi vain "Saamiemme tietojen mukaan." Vaan niihin tulisi liittää myös lähteet. Näin me saisimme valeuutisten ja ihmisten provosoimisen vähenemään. Kuvien ja kuvamateriaalin väärentäminen, kun on jo kiellettyä tekijänoikeuslaissa. Kovasti tässä odottelen, koska ihmiset ja varsinkin poliitikot ottaa asiakseen alkaa nostamaan oikeusjuttuja kuvista, jotka on kaapattu heidän seinältään ja väärennetty tekijänoikeuksia rikkoen ja rikoslain rajat ylittäviksi! On syytä siis kansalaisina pohtia vahvasti: Mihin suuntaan me haluamme siis maatamme ajettavan? Onko tämä yllä kirjoitettu se, miten me näemme oikeudenmukaisen Suomen? Vai voisiko se olla jotain inhimillisempää?

KÄSITTEET Isänmaallisuus eli patriotismi (kreikan sanasta patris) on rakkautta tai omistautumista omaa maata eli isänmaata kohtaan.

-Wikipedia-

Polarisaatio (keskustelussa) on ajatusrakenne – me ja ne. Tämä ajatusrakenne on itsessään neutraali ja sitä esiintyy kaikkialla. Ongelmaksi muodostuu, kun se vahvistuu liiallisesti. Ajatusrakenne muuttuukin mustavalkoiseksi ja ehdottomaksi.

Kehittyäkseen polarisaatio tarvitsee bensaa. Bensana toimii identiteettipuhe; se, että puheella määritellään jonkin ryhmän identiteettiä. Tätä tehdään esimerkiksi toistamalla ”He toimivat aina noin”, ”He ovat sellaisia…”, ”He eivät ikinä…”. Esimerkiksi maahanmuuttokeskustelu puolesta ja vastaan on hyvin ryhmälähtöistä ja kaksijakoista; ikään kuin olisi olemassa yhtenäinen ryhmä ”maahanmuuttajat” ja ”valtaväestö”. Näiden ryhmien olemassaoloa kuitenkin rakennetaan vahvasti, kun ihmiset luokitellaan osaksi jompaakumpaa, ja kun tuota ryhmäkuuluvuutta aletaan käsittää yksilöä määrittäväksi ominaisuudeksi.

Polarisaatio on dynamiikaltaan vaistomainen tunnereaktio. Polarisoitumiskehitykseen ei siis vaikuteta faktoilla – kyse on siitä, miltä asiat tuntuvat. Lähde: https://www.sitra.fi/artikkelit/oikein-kayty-dialogi-purkaa-polarisaatiota/​ Maalittaminen eli maalitus tarkoittaa sodankäynnissä toimintaa, jossa ennalta määritetään kohteita hyökättäväksi, tuhottavaksi tai vallattaviksi, ja sosiaalisessa mediassa ihmisten usuttamista vaientamaan henkilö ja esimerkiksi saamaan tämä menettämään työnsä.

-Wikipedia- Sosiaalinen media (lyhennetään arkikielessä some) tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja sisällöntuottaja tiedon vastaanottajana olon lisäksi. Sosiaalisessa mediassa viestintä tapahtuu monelta monelle, eli perinteisille joukkotiedotusvälineille ominainen viestijän ja vastaanottajan välinen ero puuttuu. Käytännössä viestintä tapahtuu kuitenkin jonkin keskitetyn palveluntarjoajan kautta.

-Wikipedia-

Feminismi on sosiaalisista ja poliittisista liikkeistä sekä ideologioista koostuva kokonaisuus, joita yhdistää yhteinen päämäärä: saavuttaa poliittinen, taloudellinen, henkilökohtainen ja sosiaalinen sukupuolten tasa-arvo. Feminismiin sisältyy näkemys, jossa eri yhteiskunnissa prioritisoidaan enemmän miehen näkökulmaa, ja että naisia kohdellaan epäreilusti noissa mainituissa yhteiskunnissa. Pyrkimykset muuttaa tätä sisältävät sukupuolistereotypioita vastaan taistelemista, sekä tasa-arvoisten koulutuksellisten ja ammatillisten mahdollisuuksien lisäämistä.

-Wikipedia- Sovinismi on jonkin ryhmän tai ryhmän jäsenen äärimmäisyyksiin menevää, yksipuolista ja fanaattistakin käyttäytymistä jotakin toista ryhmää tai sen yksityisiä jäseniä kohtaan. Sovinismista käyttäytymistä voi ilmetä niin maan tai kansan kuin muunkin ryhmän puolustamisessa. Yleensä sovinismia ilmenee silloin kun toinen ryhmä koetaan viholliseksi ja uhaksi. -Wikipedia-

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page