top of page

Kokemuksesta Kumppanuuteen

  • Writer: Satu Heinonen
    Satu Heinonen
  • 10. huhtik. 2018
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 10. lokak. 2020

Kokemusasiantuntijuus herättää ajatuksia moneen suuntaan. Jotkut ammattilaiset mieltää kokemusasiantuntijan ihmisjoukon edessä ihmiseksi, joka kertoo miten meidän ammatissamme pitäisi toimia ja tehdä, että tekisimme oikein. Toiset taas koulutuskumppaneiksi, joilta voi imeä tietoa siihen tai tähän.

Todellisuudessa Kokemusasiantuntijan rooli on hyvin moninainen. Se voi olla sitä luennointia isommalle yleisölle, toisaalta se voi olla kahdenkeskeisiä luontokävelyitä keskusteluineen. Se voi olla vertaistukiryhmään osallistumista työparina tai jopa sen ryhmän vetäjän rooliin astumista. Se voi olla osallistumista kehittämispäiviin ja työryhmiin osallistujan roolissa, tai se voi olla kouluttamista erilaisissa tilaisuuksissa ammattikouluilla ja ammattikorkeakouluilla. Se voi olla blogikirjoituksia, lehtikirjoituksia ja haastatteluja. Parhaimmillaan se on varmasti kaikkea tätä, mistä jokainen voi valita oman polkunsa.

Kokemuksesta kumppanuuteen koulutus KHSHP


Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri koulutti ensimmäisen erän kokemusasiantuntijoita (KAT) aloittaen elokuussa 2017, meidän ryhmä valmistuu nyt toukokuun alussa 2018. Koulutus on ollut pitkä ja rankka, sekä vaatinut suurta sitoutumista, toisaalta se on ollut hyvin antoisa ja olen itse suuresti kiitollinen kaikesta saamastani. Muiden kokemukset monessakin asiassa, vaikka elämäntilanteet ovat täysin erilaisia, ovat liipanneet hyvinkin läheltä omia kokemuksia ja se nostattaa tunteita. On ollut vaikeita asioita käsitellä ja matkan varrella tapahtuneet jutut omassa elämässä ovat niitä vaikeuttaneet entisestään. On ryhmänä itketty yhdessä ja naurettu yhdessä, on koitettu kunnioittaa toisiamme siinä välillä onnistuen ja toisaalta joskus hieman tyhmästi töksäytellen, on pulistu päällekkäin ja toisaalta oltu kaikki hiljaa pitkiä aikoja ryhmänä yhdessä. Kaikenkaikkiaan meitä on kuitenkin yhdistänyt hyvä ryhmädynamiikka, ymmärrys toisiamme kohtaan, eräänlainen elämän tuska ja huumori. Meistä on hitsautunut ryhmä jollaista toista ei ole, eikä tule koskaan olemaan, koska meitä ei ole persoonina kuin yksi.

Mihin meitä sitten tarvitaan?

Me emme kouluttaudu kokemusasiantuntijoiksi siksi, että me tulisimme ammattilaiselle kertomaan, että näin sinun tulee työsi tehdä. Me emme ole kouluttautunut siksi, että olisimme jotenkin parempia ryhmä ihmisiä ja oikeutettuja arvostelemaan ammattilaisia tai muita ihmisiä työssään. Me olemme täällä siksi, että meillä on aito halu auttaa toisia ihmisiä ja yhteiskuntaa, kehittää tätä yhteiskuntaa asiakasystävällisemmäksi oman kokemuksen kautta. Me annamme äänen sille ihmiselle, joka ei pysty itse kertomaan miksi jokin asia ei toimi tai miksi se toimii. Me olemme avaamassa oman kotimme ovet, jotta asiantuntijat tietäisivät mitä sielä kotona tapahtuu ja millaisessa välikädessä esim. me erityisen tuen tarpeen lapsien vanhemmat olemme. Me olemme kertomassa byrokratian vaikeuttamasta arjestamme ja toisaalta me olemme vain läsnä sille joka meitä tarvitsee. Läsnä sille joka tarvitsee kuuntelijaa, luomassa toivoa tulevasta sille joka on sen menettänyt. Kertomassa, että jossain vaiheessa elämä vielä voittaa, kun ei vaan anna periksi. Me olemme täällä yhteiskuntaa varten, ihmistä varten ja omaa itseämme varten.

Minua haastateltiin myös tästä aiheesta Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiirin nettisivuille, kaupunkiuutisiin ja Hämeen Sanomiin... Jutut pääset lukemaan täältä: 

©2017 by Satu Heinonen. Proudly created with Wix.com

bottom of page