top of page

HML:n kaupungin hallituksen budejttimuutosehdotus, K-H:n tuulivoimaselvitys ja metsien hiilinielut

  • Writer: Satu Heinonen
    Satu Heinonen
  • 12. marrask. 2022
  • 2 min käytetty lukemiseen

Miten ihmeessä nämä liittyvät toisiinsa? No minäpä avaan vähän.


Aihealuehan osuus siis metsiin ja metsien käyttöön.



Yleisesti on uutisoitu, että Suomen metsien hiilinielu toiminta.

Suomen Maa- ja Metsätalousministeriö on siis julkaissut tiedotteen, minkä mukaan:


"Vuonna 2020 Suomen metsien nettohiilinielu oli Tilastokeskuksen mukaan 27,8 milj.t CO2 ekv. Vuoden 2021 pikaennakon mukaan metsien nettohiilinielu oli 6,7 milj. t CO2 ekv." Tämä pitkän aikaa laskenta tehdään toki vähän karkeammilla mittareilla ja tulos siis tarkentuu vielä ensi keväänä. Siitä huolimatta tämä tulos kertoo, että meidän hiilinielut ovat käytännössä romahtaneet vähän reilu 20 milj.t CO2 ekv. Tähän Suomessa keskeisin tekijä on siis metsien hakkuut.( Hakkuita tehdään kaupallisen lisäksi, hoidollisia ja kotitalouksellisia, sekä sen lisäksi poistumaan kuuluu luonnollinen poistuma. Sen lisäksi metsien hiilinieluun sisällytetään ihmisen toiminnasta aiheutuva maaperän hiilivaraston muutos.)



No entä se Kanta-Hämeen tuulivoimaselvitys? Miten se nyt liittyy hakkuiseen jne.


"Tuulivoimaloiden rakennusalueilla hanke vaikuttaa suoraan maankäyttöön muuttamalla maa- ja metsätalouskäytössä olevaa aluetta energiantuotantoalueeksi, jonka takia tuulivoimalle potentiaalisilla alueilla maa- ja metsätalouden tarpeet tulee yhteensovittaa tuulivoiman kanssa. Myös tarvittavien uusien voimajohtojen toteuttamisesta syntyy jonkin verran vaikutuksia metsätalousalueisiin, koska nämä alueet poistuvat metsäalueiden piiristä.


Tuulivoimapotentiaaliset alueet sijaitsevat pääosin kaukana keskeisistä kehitettävistä taajama-alueista. Tuulivoima-alueet rajautuvat pääosin maaseuduksi luokiteltaviksi alueiksi. Hämeenlinnan, Tammelan ja Forssan keskustaajamat sijaitsevat lähimpänä (noin 2 kilometrin) potentiaalisia tuulivoimaalueita. Taajamien lisäksi tuulivoima-alueiden läheisyyteen sijoittuu useita kyliä. Taajamaja kyläalueilla sekä niiden läheisyydessä tuulivoiman yhteensopivuus muun maankäytön kanssa on harkittava tarkoin. Samalla on suositeltavaa ottaa huomioon yleisja asemakaavoitustilanne sekä toteuttamattomien rakennuspaikkojen sijoittelu."



Näin ollen meidän energiaomavaraisuus on edelleen tilannetta huonontava hiilinielujen osalta, sekä metsiä ajatellen. Puustoa poistuu ja hiilinielut vähenee. Siitä huolimatta tuulivoimaa on pakollista rakentaa, jotta meidän energiaomavaraisuus saadaan riittävälle tasolle. Tämä täytyy kuitenkin ottaa huomioon mm. kuntataloudessa, mistä päästäänkin siihen Hämeenlinnan kaupunginhallituksen budjettiesitykseen.



Hämeenlinnan kaupungin hallitus nimittäin ehdottaa muutosta budjettiin, missä nostetaan metsien hakkuilla tuotettuja tuloja. Budjettiesityksessä on jo alkukaan hakkuutuloja, jotka ovat metsäammattilaisten laskemia. Kaupunginhallitus kuitenkin haluaa 150 000 euroa enemmän rahaa hakkuilla, kuin mitä alkuperäinen esitys oli. Tämä raha käytettäisiin henkilöstön kulttuurietuuksiin.


Omaan korvaan tässä ei ole edes puolikuurona mitään järkeä. Tämän lisäksi meillä on tulossa uusi laki luonnonsuojeluun ja EU:sta määräys luonnontilan ennallistamiseen. Tätäkö se luonnonsuojelu ja ennallistaminen onkin?




Isolla kaavalla ja koko Suomen mittakaavassa me olemme metsien ja luonnon hyvinvoinnin kanssa todella pulassa, jos jokainen kaupunki käyttäytyisi metsiään kohtaan yhtä välinpitämättömästi.


Huom! Henkilöstö on kiitoksensa ansainnut, mutta sen rahoittamiseen tarvii keksiä jokin muu keino, kuin ihmisten hyvinvointi. Luonto, ilmasto ja ympäristö on meidän ihmisten hyvinvoinnin peruskivi. Lopetetaan sen romuttaminen.



 
 
 

Comments


©2017 by Satu Heinonen. Proudly created with Wix.com

bottom of page